Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor online

Proiectul are ca obiectiv principal consolidarea relației bilaterale între România și Norvegia, creând o punte de legătură prin film și propunând o imersiune reciprocă în cultura celeilalte țări. Dincolo de curiozitatea și interesul pentru filmul norvegian, suntem direct interesați de aspecte pragmatice precum cele legate de managementul și administrarea spațiilor și evenimentelor de film. Cum au evoluat cinematografele în Norvegia, care este rolul lor în industria de film, dacă există modele de cinema independente sau de artă și cum anume funcționează, în ce măsură publicul este prezent în cinema și la festivalurile de film, ce programe de educație prin film/ educație cinematografică există acolo și ce lecții de bună practică putem să transferăm în spațiul cultural local? Acestea ar fi câteva întrebări la care sperăm să obținem răspunsuri prin acest proiect și totodată să creăm o legătură puternică cu industria cinematografică din Norvegia, atât prin unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Norvegia – Festivalul Internațional de la Bergen (Bergen International Film Festival), partener în acest proiect, cât și prin conexiunea pe care acesta ne-o va facilita cu diverși actori relevanți din domeniu – reprezentanți ai cinematografelor, producători, distribuitori, regizori, actori.

Context

Ideea proiectului a pornit de la o întrebare simplă: oare folosirea în creștere a serviciilor de streaming va înlocui încet, dar sigur, mersul la cinema? Recordurile de milioane de vizionări de filme online per oră sunt o dovadă a cererii crescute pentru acest tip de servicii, iar în 2020 pandemia părea chiar să fi ucis cinematograful, atunci când sălile au fost închise la nivel global și pe termen nelimitat, producțiile au fost suspendate și orice conținut nou a fost introdus direct pe platformele de streaming. Între timp, box office-ul global al cinematografiei pare să se fi resuscitat, atingând 21,4 miliarde de dolari în 2021, potrivit Gower Street Analytics, un câștig de 78% față de 2020. Și cifrele sunt în creștere.

În România însă, problema mersului la cinema este una mai complexă, datorită lipsei cinematografelor pentru filme de artă. Așa cum spune și criticul de film și membru al Festivalului de Film Ceau, Cinema!,  Ionuț Mareș în Ziarul Metropolis, “numărul ecranelor a tot crescut, datorită înmulţirii mall-urilor şi implicit a multiplexurilor. Însă foarte puţine dintre cele doar câteva zeci de filme de autor distribuite reuşesc să ajungă în aceste săli comerciale. Iar în contextul dezastrului din reţeaua de cinematografe pentru filme de artă, accesul unui public ceva mai larg, adică nu doar cele câteva mii de spectatori din festivaluri, la un alt fel de cinema decât producţiile în serie oferite de studiourile hollywoodiene este foarte dificil, inclusiv în multe dintre oraşele mari.”

Dar care este situația concretă în care se află domeniul cinematografic la Timișoara? După 20 de ani de degradare și abandon a celor 13 cinematografe ale orașului, după mai bine de 5 ani de lobby pentru un cinematograf de artă din partea Asociației Pelicula Culturală, a Asociației Marele Ecran și a altor ong-uri locale, Primăria Municipiului Timișoara a reușit să recupereze de la RADEF 8 cinematografe. În momentul aplicării acestui proiect, la finalul anului 2021, 5 foste cinematografe se aflau în diferite faze de modernizare și transformare, 4 urmând a fi transformate în centre culturale care să aibă în programul obligatoriu și proiecțiile de filme și unul urmând a avea rolul de cinematograf de artă al orașului (Cinema Studio). În absența unui cinematograf de artă al orașului, șirul evenimentelor de film a continuat pe parcursul anilor în spații alternative. Publicul timișorean a avut mai mult sau mai puțin alternative de a continua acest obicei al vizionărilor de filme europene, românești, filme independente pe marele ecran, datorită evenimentelor organizate atât de Asociația Pelicula Culturală, cât și de alte ONG-uri, în cadrul proiecțiilor individuale și diferite festivaluri de film, formându-se și dezvoltându-se un nucleu de cinefili. 

În Timișoara anul 2022 a fost marcat de redeschiderea primului cinematograf de stat reabilitat, Cinema Victoria, care a înregistrat în primele 3 luni de activitate 11000 de spectatori, în cadrul celor 185 de evenimente organizate, dintre care 154 proiecții de film. Aceste date dovedesc nevoia resimțită la nivelul comunității de a vedea filme în spațiul unui cinematograf, pe un ecran mare, și nu orice filme, ci filme selectate cu predilecție din portofoliul cinematografic european și românesc.

Obiective și activități

Urmărind dezvoltarea abilităților personalului implicat în educația tinerilor în folosirea filmului ca instrument de învățare (OS1), vom organiza un atelier de educație prin film, susținut de partenerul norvegian. Acesta va avea un grup țintă de 15 persoane, format din profesori de generală, reprezentanți ai unor ONG-uri care lucrează în domeniul educațional sau cu grupuri vulnerabile și care ar putea folosi filmul ca mijloc de educație. Festivalul Internațional de Film de la Bergen (BIFF) desfășoară un program de educație prin film, în colaborare cu școlile și liceele din Bergen (Norvegia), având peste 100000 de elevi participanți în cei douăzeci de ani de derulare a programului.

2023 nu e doar anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană. E un an special și pentru Festivalul de Film Ceau, Cinema!, co-fondat de Asociația Pelicula Culturală și Asociația Marele Ecran: festivalul sărbătorește 10 ani de existenţă, perioadă în care a menținut treaz interesul pentru cinematografia europeană și românească la Timișoara, cu multe săli pline și discuții substanţiale, alături de cineaști importați şi de renume. Este un festival organizat împreună cu parteneri culturali locali, naționali și internaționali, precum Institutul Francez, Centrul Cultural German, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Centrul Cultural Maghiar, Forumul Cultural Austriac, Festivalul de Film de la Bergen (Norvegia) și alții. În cadrul acestui festival se vor desfășura două activități importante ale proiectului: cele patru paneluri de discuții dedicate reprezentanților industriei filmului și secțiunea Focus Norvegia.

Urmărind transferul de competențe între organizațiile partenere în ceea ce privește managementul cultural, în special managementul unui festival de film (OS2), vom organiza patru paneluri de discuții cu cei mai importanți reprezentanți ai industriei filmului din România, manageri de festivaluri de film, de cinematografe de arte și coordonatori de programe educaționale în domeniul filmului. În cadrul panelurilor vor participa și reprezentanți ai Festivalului Internațional de Film de la Bergen (Norvegia). Aceasta este o modalitate concretă de schimb de experiență și networking, care să faciliteze dezvoltarea acestui domeniu la Timișoara, și nu numai.

Din dorința de a pune lupa pe filmul norvegian și a-i crește vizibilitatea în rândul publicului românesc, și în mod specific cel timișorean, avem în vedere, prin acest proiect, organizarea în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului de Film Ceau, Cinema! (2023) unei secțiuni Focus Norvegia, curatoriată împreună cu partenerul norvegian. Aceasta va cuprinde o selecție de filme norvegiene, o serie de invitați speciali din Norvegia, conectați cu filmele proiectate, care vor fi invitați să susțină un masterclass pe tematica filmelor și a cinematografiei norvegiene, precum și organizarea unui cineconcert. Acesta va consta în recrearea coloanei sonore a unui film norvegian mut clasic de către un cunoscut colectiv muzical timișorean, și prezentarea acesteia într-un spectacol ce va cuprinde proiecția de film acompaniată live.

Nu în ultimul rând, la finalul proiectului se va realiza o vizită de studiu la Bergen, în Norvegia (octombrie 2023), pentru un schimb de experiență în ceea ce privește managementul cultural norvegian, cu focus pe managementul de festival, al cinematografelor și al spațiilor culturale.

Toate activitățile proiectului contribuie la promovarea la nivel internațional a Festivalului de film Ceau, Cinema! și a Timișoarei (OS3).

Parteneri

Asociaţia Pelicula Culturală şi-a început activitatea în 2012 prin organizarea de proiecţii de film în diferite spaţii culturale şi arhitecturale deosebite din Timişoara, ca alternativă a lipsei unui cinematograf care să găzduiască filmul european. Pelicula Culturală este dedicată cauzei filmului european, implementând pe parcursul celor 10 ani de activitate diverse proiecte culturale și educaționale, dintre care cel mai important este Festivalul de Film Ceau, Cinema!, ajuns la ediția a 10a în 2023, și care a fost co-fondat și co-organizat împreună cu Asociația Marele Ecran. De asemenea, Asociația Pelicula Culturală a făcut lobby încă din anul 2015 pentru înființarea unui cinematograf de artă al orașului, iar din 2018 s-a implicat activ în proiectul de renovare al Cinematografului Studio și transformarea lui într-un cinematograf de artă, alături de Primăria Municipiului Timișoara, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Marele Ecran, Asociația Documentor, Asociația Română a Filmului Independent (TIMISHORT), cu sprijinul companiei Groupama Asigurări.

Festivalul Internațional de Film de la Bergen (BIFF) este cel mai mare festival de film din Norvegia, având 23 de ediții la activ. Festivalul BIFF prezintă o combinație excelentă de lungmetraje de ficțiune și filme documentare noi din întreaga lume. Programul proiecțiilor de film este completat de activitățile de educație prin film desfășurate pe perioada festivalului, pentru elevi de școală primară, generală și liceu, având peste 100000 de elevi participanți în cei douăzeci de ani de derulare a programului. În fiecare an există teme diferite, iar BIFF dezvoltă materiale educaționale cu diferitele comunități academice, abordând subiecte precum climă și probleme de mediu, urbanism, alimentație, mass-media și migrație, și invitând diverse persoane, relevante pentru tematica aleasă, să discute cu elevii după proiecții.

Finanțator

Proiectul <Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă și al festivalurilor de film în era platformelor online> beneficiază de un grant de 59832 EUR din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro