DESPRE NOI

Pelicula Culturală s-a născut în 2012 din pasiunea pentru filmele europene și dragostea pentru Timișoara și își propune promovarea filmului european și a spațiului multicultural timișorean.

Piatra de temelie a asociației este o prietenie strânsă, care a alimentat curajul de a porni pe drumul filmului european. La care se adaugă plăcerea vizionării filmelor împreună, chiar și în frigurosul Cinema Timiș, unde, într-un rând din fața noastră, un spectator viziona filmul încălzindu-se cu câinele în brațe. Apoi a fost și dorința de a contribui la mediul cultural din Timișoara, îmbogățindu-l pe partea de film, care și acum este cenușăreasa culturii. Așa am ajuns să organizăm primul nostru eveniment, prima proiecție de film (filmul ”Jucării”/“Zabawki”, cu sprijinul Institutului Polonez din București), cu multe emoții ca totul să meargă bine. Emoții pe care le păstrăm și acum, la fiecare proiecție, din drag pentru filme și respect pentru publicul nostru cinefil!

Vă mulțumim că ne urmăriți!

Principalele realizări

Festivalul de Film Ceau, Cinema! fondat în anul 2014, împreună cu Marele Ecran.

Peste 30 proiecții de filme, din care 20 premiere pentru Timişoara.

Peste 3000 produse colectate şi donate unor cauze sociale din oraş.

15 locaţii inedite de proiecţie.

Peste 8000 spectatori prezenți la proiecțiile organizate.

Participări la festivale din Timişoara: Plai, Street Delivery, Festivalul Artelor Timişorene, Support Art, Muze Intergeneraţionale, Zilele Culturii Spaniole.

Peste 600 de liceeni implicați în campania CinemaEdu de la Timișoara.

10 voluntari permanenți, peste 20 de parteneri, numeroși invitați speciali, printre care îl menționăm pe  domnul Gerard Corr, Ambasadorul Irlandei în România.

PROIECTE

Ceau, Cinema!

Ceau, Cinema! este primul Festival de Film european, autohton din Timișoara fondat și coprodus de Asociația Pelicula Culturală împreună cu Asociația Marele Ecran, în anul 2014.

Prin proiecţiile în aer liber şi în spaţii neconvenţionale, vrem să demonstrăm că filmele europene sunt cel puțin la fel de bune ca și producțiile de Hollywood, și în plus sunt o alternativă mai apropiată de sufletul nostru. Primirea entuziastă de care s-a bucurat festivalul la cele 5 ediții au confirmat oportunitatea demersului și încurajarea continuării acestuia.

Ceau, Cinema! are loc în luna iulie, la Timişoara şi Gottlob (prima comună cu cinematograf recontiționat din România) și îşi propune să acorde atenţie identității culturale şi multiculturalității, secţiunea competiţională fiind scena confluenţelor bănăţene, cinematografiei de autor din Europa, inclusiv din România, printr-un program complex dedicat deopotrivă lungmetrajelor de ficţiune şi documentarelor, filmelor noi şi titlurilor clasice, cineaştilor consacraţi şi cineaştilor tineri, precum şi discuţiilor şi întâlnirilor cu invitaţi din lumea filmului și artişti locali (actori, ilustratori, creatori locali).

www.ceaucinema.ro

Filmul de 10

Începând cu anul 2015 am inițiat proiectul Filmul de 10 prin care organizăm proiecții cu cele mai bune filme europene ale momentului, care nu ajung în cinematografele din Timișoara, în schimbul unui bilet modic de 10 lei.

Căteva din filmele proiectate în această secțiune sunt:  Once (r. John Carney), Incendii (2010, r. Denis Villeneuve), Winter Sleep (2014, r. Nuri Bilge Ceylan), Leviatan (2014, r. Andrey Zvyagintsev), Grand Central (2013, r. Rebecca Zlotowski), Diplomatie (2014, r. Volker Schlöndorff), Wild Tales (2014, r. Damián Szifron), Son of Soul (2015, r. László Nemes), Cu drag Van Gogh (2018, r. Dorota Kobiela, Hugh Welchman), Dovlatov (2018, r. Aleksey German).

Filmul de bine

Primul proiect inițiat de Pelicula Culturală a fost organizarea unor de seri de film european în spații cu poveste din oraș, al căror bilet de acces constă în produse ce sunt ulterior donate unor cauze sociale din oraș (jucării, bulbi de flori, prosoape, rechizite, alimente, etc.) Evenimentele au loc în clădiri valoroase din punct de vedere cultural, architectural, istoric sau științific din Timişoara, spaţii care au ele însele o poveste, aducând un plus de valoare evenimentelor organizate. Prin acest proiect se dorește încurajarea responsabilității sociale și cunoașterea trecutului istoric și cultural al orașului.

 

Câteva proiecții eveniment:
Picnic cinematografic sub stele, la Observatorul Astronomic:
https://www.facebook.com/events/484075518347029/
Seară de film spaniol în sala de balet a Operei Timișoara:
https://www.facebook.com/events/221778398000309/

Cinema Edu

Organizarea de prezentări și cursuri în domeniul cinematografiei dedicate elevilor pentru a oferi o alternativă educațională prin intermediul programului CinemaEdu și a unor cursuri pasionaților de domeniul cinematografiei, care lipsesc cu desăvârșire din oferta educațională a orașului. Cinema Edu a fost implementat la Timișoara în parteneriat cu Asociația Culturală Macondo, inițiatoarea proiectului.

Sustine

Donatii/sponsorizari

Orice suport financiar este binevenit pentru a sprijini promovarea filmelor europene și organizarea unor evenimente deosebite în Timișoara!

Donații se pot face în contul:

RO84BACX0000000992005001, deschis la Banca UniCredit Bank, Timișoara

Directionati 2% Asociatiei Pelicula Culturala

C.U.I. 33160105

Contul nr. RO84BACX0000000992005001, deschis la Banca UniCredit Bank, Timișoara

Voluntariat

Voluntarii noștri sunt sarea și piperul evenimentelor pe care le organizăm și fără de care nu am fi putut realiza niciodată toate proiectele de până acum.

Dacă vrei să te implici și să faci voluntariat într-unul din proiectele noastre, scrie-ne un e-mail în care să ne prezinți pe scurt motivația, experiența pe care o ai precum și timpul pe care îl poți aloca activităților de voluntariat iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp.

Pentru realizarea a minim 10 ore de voluntariat putem oferi adeverință care să ateste experiența acumulată în cadrul proiectelor asociației.

Parteneri